Światowy Dzień Zdrowia – relacja ze spotkania pod hasłem ” Bezpieczeństwo Żywności” w M-GCKiS


7 kwietnia na całym globie obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia. Każdego roku Światowa Organizacja Zdrowia wybiera kluczową kwestię zdrowia i zachęca ludzi ze wszystkich grup wiekowych i różnych środowisk do podejmowania działań, które podkreślają wagę danego problemu zdrowotnego. Tegorocznym hasłem przewodnim jest „BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI”.

Z tej okazji, 24.04.2015 r. M-GCKiS przy współpracy z UM w Choroszczy miało okazję gościć dietetyczki ze Studenckiego Koła Naukowego działającego przy Zakładzie Technologii i Towaroznawstwa Żywności, które opowiedziały chętnym jak czynić nasze kuchnie bezpieczniejszymi – tym samym sprzyjającymi zdrowiu oraz zwracały uwagę jak istotną rolę odgrywa higiena żywności i żywienia. Zaproszone panie zaprezentowały jak przygotować smaczne i dietetyczne potrawy, doradzały również jak obniżać wartość kaloryczną spożywanych przez nas posiłków. Na przybyłych czekała także niespodzianka zorganizowana przez firmę NATURHOUSE, której pracownicy dokonywali darmowych analiz składu ciała, udzielając przy okazji zindywidualizowanych porad dietetycznych.

Spotkaniu towarzyszyła przyjemna atmosfera, która niewątpliwie nastrajała gości do pozytywnych zmian w nawykach kulinarnych.

DSC_0497a

11a

10a

12a

6a

13a

fota dzien zdrowia

9a

8a

2a
Tekst N. Szymska, fot. E. Kosakowska
127 odsłon