Wiosna zagościła do Centrum Kultury w Choroszczy. Wiosenne sobotnie popołudnie 30 marca 2019 roku spędziliśmy na warsztatach pieczenia busłowych łap. Duża grupa choroszczan nauczyła się wypiekać pyszne, drożdżowe bułeczki i poszerzyła swoją wiedzę o bocianach. Spotkanie zorganizowały i poprowadziły przedstawicielki Polskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków Ewa Stepaniuk i Aneta Gajko.
Busłowe, czyli bocianie łapy – to tytuł warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Miejsko-Gminnym Centrum Kultury i Sportu w Choroszczy. Przybliżyły one podlaską tradycję, wedle której ludzie, by przyciągnąć bociany do gniazd wkładali do nich drożdżowe bułeczki w kształcie busłowych (bocianich) łap. Wierzono, że bocian przynosi szczęście. Uczestnicy zajęć nie będą narzekać na jego brak! Poznali tradycyjną recepturę na drożdżowy wypiek, ciekawostki dotyczące podlaskiej przyrody oraz tajniki formowania busłowych łap. Piękny zapach wypieków roznosił się po całej instytucji, a smakowite bułeczki zajadali wszyscy uczestnicy.